Loch Lomond & Edinburgh - Reisverslag uit Ayr, Verenigd Koninkrijk van karen norden - WaarBenJij.nu Loch Lomond & Edinburgh - Reisverslag uit Ayr, Verenigd Koninkrijk van karen norden - WaarBenJij.nu

Loch Lomond & Edinburgh

Door: karen

Blijf op de hoogte en volg karen

30 Mei 2011 | Verenigd Koninkrijk, Ayr

Hallo lieve lezers :-)

Hoogtijd om weer eens wat te laten horen vanuit Schotland! De tijd gaat gelukkig snel en ik ben al weer over de helft.
Allereerst lijkt het vandaag een memorabele dag te gaan worden; de zon schijnt al de hele dag en er is nog geen regenbui te zien! Het zou mogelijk nog de eerste droge dag kunnen worden..

Qua weer hebben eigenlijk weinig geluk gehad tot aan afgelopen weekend. De voorspellingen die ik op waarbenjij.nu gezien heb waren nogal optisch; temperaturen tot 26 graden?! Ik zou heel blij zijn als we vandaag de 16 gaan halen; tot nu toe schommelen we een beetje rond de 13/14 graden en blijkt mijn wind/regenjack die ik een dag voor vertrek nog heb aangeschaft de aankoop van het jaar te zijn; ik zou niet weten wat ik zonder dat ding hier moest ;-)
Gelukkig lijkt er nu eindelijk verbetering in te zitten! Deze week wordt het geleidelijk warmer en rond het weekend zelfs 20 graden! (ja, ik weet dat het in NL vandaag zo’n 30 graden is ;-)) Nou ga ik komend weekend samen met Peter naar Arran toe, dus beter kan niet!

Naast dat het weer eigenlijk vrij slecht was, was eigenlijk ook mijn 3e week qua co-schap niet echt geweldig. Dinsdag hebben we een bezoekje gebracht aan de eating disorder clinic; het leek ons allemaal heel interessant, maar helaas viel het nogal tegen. Hoewel ze er eigenlijk heel wat werkuren in hebben gestoken (met 3 man personeel een 2 uur durend praatje geven), hebben we weinig nieuws geleerd en helaas geen patienten kunnen spreken.
Woensdag ben ik naar een community base clinic gegaan; de bedoeling is om hier psychiatrisch zorg dicht bij de patienten te leveren. ’s Ochtends heb ik meegelopen met het crisisteam. In eerste instantie leek het een rustige ochtend te worden, maar gelukkig (voor mij) was er toch nog wat actie. Een van de daar bekende patienten had opgebeld dat ze een overdosis had genomen; ambulance gebeld en wij er dus op af. Daar aangekomen was de ambulance er al, maar de patient was verdwenen...volgens haar dochter (die nergens vanaf wist en door de ambulance uit bed gebeld was) was ze met de hond wandelen....Vervolgens is de politie gebeld om haar te gaan zoeken en had mevrouw ondertussen zelf contact gehad met een vriendin, die vervolgens met de auto heeft opgepikt en weer thuis heeft afgezet. Uiteindelijk leek het meer om een aandachtspoging te gaan (de hoeveelheid medicatie die ze genomen had was niet groot genoeg om er aan te overlijden) dan om een serieuze zelfmoordpoging.
Verder ben ik ’s middags met een nurse meegeweest naar een paar huisbezoeken; een soort vinger aan de pols voor de chronische patienten.
Donderdag en vrijdag stonden vooral in het teken van onderwijs. We hebben 1 a 2x per week een tutorial van een psychiater. In een klein groepje (tot max 4 studenten) bespreken we een onderwerp wat we zelf kunnen uitkiezen; inclusief rollenspel ;-) In NL heb ik nog nooit op zo’n manier onderwijs gehad tijdens mijn co-schappen, maar ze zouden het best mogen invoeren, want het is wel echt super leerzaam.
Het onderwijs hier is dus wel heel goed geregeld, maar verder vind ik het erg jammer dat je zelf weinig kunt doen; het is vooral meekijken. En ja, daar ben je na bijna 2 jaar co-schappen toch wel echt klaar mee ;-) Ik ga voor komende week wel proberen om zelf wat patienten te spreken; dat is toch nog het leukste.

Goed, genoeg over het co-schap! Ik ben tenslotte ook in Schotland voor ‘een buitenland ervaring’.
Over het 2e weekend kan ik heel kort zijn (dat is nu mooi, want het dreigt al een lange blog te worden). Zaterdag zijn we naar Loch Lomond gegaan. Toen we vertrokken was het nog droog, maar vanaf het moment dat we in de trein zaten, heeft het tot ergens zondagmorgen non-stop kei hard geregend. De plaatjes van google zijn allemaal heel mooi, maar helaas hebben wij dat niet kunnen zien (zie foto’s). Uiteindelijk zijn we nog geen 3 uur daar geweest en hebben we in totaal 6 uur gereisd ;-) Zondag hadden we niet veel op het programma staan; er was tenslotte weer slecht weer voorspeld. Dit bleek 100% mee te vallen en uiteindelijk nog lekker een flink stuk hardgelopen naar en langs het strand. Ik heb geloof ik nog nooit zoveel mee- en tegenwind gehad als toen.

Mede door het weer, het feit dat ik toch niet echt veel zelf kan doen tijdens het co-schap en dat het doordeweeks ’s avonds ook vaak saai is had ik het aan het einde van afgelopen week eigenlijk wel gehad hier. Gelukkig heeft afgelopen weekend hier weer verandering ingebracht (of eigenlijk is het nog steeds weekend, vandaag is het namelijk een bank holiday; geen idee wat precies, maar we hebben vrij :-)).

Zaterdagochtend ben ik in m’n eentje naar Edinburgh vertrokken (Tanja was een weekend terug naar Duitsland). En wat een leuke stad is dat! Tot nu toe echt de leukste dagen in Schotland! Er is in Edinburgh ontzettend veel te zien en te doen; veel attracties zijn gelegen rondom de Royal mile; een mijl lange straat die vanaf het kasteel naar het paleis loopt.
Het kasteel heb ik vanuit kostenoverwegingen maar vanaf de buitenkant bewonderd; op de Scotch Whisky Experience heb ik maar niet bezuinigd ;-) Eigenlijk echt een te foute toeristisch attractie, maar wel heel leuk ;-) Nadat je plaatsgenomen had in een soort achtbaankarretje (in de vorm van een whisky ton...) legde je een soort route af langs het proces van whisky maken; heel leerzaam ;-) Daarna nog een praatje over de verschillende whisky regio’s, een proeverij (helaas maar 1 whisky) en nog een blik op de grootste verzameling verschillende whiskyflessen (wat een zelfbeheersing had die man!).

Daarna heb ik vooral nog heeeel veel rondgelopen en heb Arthur’s seat beklommen. Dit is een uitgedoofde vulkaan die eigenlijk midden in de soort ligt en dus een mooi uitzicht geeft over de stad. De zon was eerder die dag al doorgebroken; dus het was echt genieten! Ik zal onderaan nog even een link met foto’s plaatsen.
Zondag heb ik nog een bezoekje gebracht aan de Royal Yacht Brittanica (ook ontzettend toeristisch ;-)), maar opzich wel aardig om te zien. Vooral de verbazing over de OK die ze ook op die boot hadden. De boot is ergens in de jaren 50 gebouwd en eigenlijk nog niet zo heel lang uit de vaart; maar je had op die boot geen appendicitis o.i.d. willen krijgen ;-)
Goed, het dreigt nogal een lang verhaal te worden, dus ik sla mijn bezoekje aan The Scottish National Gallery even over (ben daar ook maar 20 min binnen geweest, en heb alleen de werken bekeken van de grote Nederlandse schilders).

Uiteindelijk heb ik trip heel gezellig afgesloten op Glasgow Queen station, namelijk met mijn vader! Voordat hij in Ayr langskomt gaat hij eerst nog een dagen door Schotland reizen. En tussen de aankomst op Glasgow Airport en de trein die hij vanuit Glasgow had geboekt zat een paar uur. En aangezien ik via dat station terugreisde naar Ayr was het wel heel makkelijk om even af te spreken!
Aanstaande donderdag komt Peter aan het einde van de middag dus naar Ayr toe. Vrijdag zullen we nog een dagje Glasgow doen en zaterdag vertrekken we voor 2 nachtjes naar de Isle of Arran (en voor bureau onderwijs; ik heb afgelopen week nog 2 diensten gedaan om dit te compenseren ;-)) Ik heb er erg veel zin in deze mini-vakantie en daarna zullen wel weer updates en foto's volgen!

Veel liefs,
Karen

Bij deze nog de link naar de foto's: http://www.facebook.com/media/set/?set=a.2067721253322.2124943.1253538466&l=8cbb5ed751

Verder natuurlijk ook nog bedankt voor alle leuke reacties!
@ Tineke: de flat waar we inzitten is vrij basic, maar is wel schoon en opzich alles wat je nodig hebt is aanwezig. Ik zal voor de volgende keer wel wat foto's maken en die op internet zetten.
@ wietske: ik houd me hier enorm in wat betreft drinken, als ik terugkom in NL ben ik niks meer gewend ;-)
@ Esther: doordat je meer patienten ziet vind ik het wel een stuk leuker dan pmp, het is een stuk levendiger ;-) En je hoeft minder opdrachten te maken, scheelt natuurlijk ook veel! Maar pmp bevalt dus niet zo goed?
@ Linda: hoe gaat het met je scriptie? bevalt je stage nog steeds goed?
@ Maya: ik weet niet of je de omgeving van de patienten wel als inspiratiebron wilt gebruiken; enkele huizen van patienten gezien tijdens die huisbezoeken: mijn god, wat smerig! En ziekenhuis hier is ook meer een voorbeeld van hoe het niet moet ;-) Hoe is trouwens laatste examen gegaan? En wanneer krijg je de uitslag? Dan zat ik dat even in mijn agenda!

• 30 Mei 2011 - 14:00

Maya:

Nou weer een hele blog Ka, lijkt bijna of ik er zelf ook bij was;) Zag toevallig vanochtend een programma over Voord-Ierse kookkunst, weet niet of dat op Schots eten lijkt, maar de omgeving leek erg op je foto's leuk om te zien! De markten daar zagen er ook super uit, overdekte hallen e.d., idee? Veel plezier met je paps dit weekend, we zaten er hier inderdaad al over te denken bureau onderwijs in te schakelen! haha. Uitslag is 16 juni, spannend! Laatste examen ging minder dus is echt even afwachten. Maar maak vooral (mentale) noties voor me van de psychiatrie en omgeving daar, ben erg benieuwd!
    XXX

• 30 Mei 2011 - 14:07

Syl:

Ká! Wat een mooi en grappig geschreven stuk! Blijft balen dat alles wat tegenvalt, maar fijn dat er ondanks dat wel leuke en leerzame momenten zijn.... het is en blijft helaas geen Africa. Hier in NL ook de eerste echte tropische dag voorspelt. Cool dat je naar Edinburgh bent geweest! Whiskey tour klinkt enorm puik. Veel plezier met Peter en succes nog even! Liefs vanuit zonnig Groningen (waar overigens ook weinig 'actie' is ;P)

• 30 Mei 2011 - 16:27

Marlies:

He Karen!
    Leuk dat je je uitstapje naar Edinburgh zo'n succes was en je in hetzelfde weekend ook nog even je vader kon zien! Ondanks dat de temperaturen misschien niet zo tropisch zijn als in Nederland zagen de foto's er wel heel gaaf uit!
    Jammer dat het co-schap zelf niet heel uitdagend is, maar wel grappig om het onderwijs daar dan een beetje te leren kennen. Veel plezier met Peter tijdens je 'mini-vakantie'!
    Liefs

• 30 Mei 2011 - 19:32

Linda:

Edinbrough ziet er erg leuk uit! Ik kan me goed voorstellen dat je je daar wel hebt vermaakt! En wát een whiskey collectie.. indrukwekkend!!

Met mijn scriptie gaat alles goed, maar zal je via FB wel even een update sturen ;-)

xx

• 06 Juni 2011 - 13:42

Anouk:

He karen,
    Ik lees je blog nu pas.. sorry!
    ben blij dat het weekend toch nog leuk is geweest ! Hier vooral 24 uurs diensten aan het overleven en hard aan t soepelen... :(
    dikke kus en tot snel alweer!
    anouk